De voor- en nadelen van PowerShell Automation

In een TechNet Magazine uitgave uit 2009 schreef Microsoft: “We kunnen rustig zeggen dat bedrevenheid met Windows PowerShell een van de belangrijkste vaardigheden is die een Windows systeembeheerder de komende jaren nodig heeft.”

Bijna een decennium later is PowerShell nog altijd een essentieel onderdeel in de gereedschapskist van de systeembeheerder.

PowerShell is een in 2006 geïntroduceerde object-georiënteerde shell- en scripttaal voor Microsoft Windows, geïntegreerd in het .NET framework. Het is veelzijdig, krachtig, en het kan je - net als alle andere automatiseringsoplossingen - veel tijd besparen als je altijd al te veel van je werk handmatig hebt uitgevoerd. Maar het landschap van automatisering verandert snel, en tegenwoordig stappen veel organisaties over op software robots en andere gerobotiseerde automatiseringsoplossingen die geautomatiseerde workflows over alle systemen en applicaties mogelijk maken. 

Moet je je PowerShell scripts vervangen door Robotic Process Automation (RPA) software? Lees verder om daar achter te komen.

VOORDEEL: PowerShell is overal

PowerShell bevat meer dan 130 standaard commandoregel tools voor functies, en stelt systeembeheerders in staat om taken uit te voeren op zowel lokale systemen als systemen op afstand. Het wordt nu standaard in elke Windows versie geïnstalleerd, beginnend bij Windows 7 SP1 en Windows Server 2008 R2 SP1. Het komt erop neer dat elke IT-professional die met Windows Servers werkt, bekend moet zijn met PowerShell. Gelukkig is het, dankzij het wijdverspreide gebruik, heel makkelijk om PowerShell ondersteuning en bronnen te vinden. 

PowerShell kan ook op andere systemen gebruikt worden—sinds 2016 is het cross-platform en open source.

VOORDEEL: Het is makkelijk om te gebruiken wat je kent

Misschien maak je al jaren gebruik van PowerShell, of misschien heb je een team van scripting- specialisten tot je beschikking. We begrijpen het—je hebt het druk en het kost nu eenmaal tijd om een nieuwe automatiseringsoplossing te leren. Robotic Process Automation wordt nog altijd als een nieuwkomer in het vakgebied beschouwd, en zelfs met een gebruiksvriendelijke RPA-oplossing kost het wat tijd om er vertrouwd mee te raken. 

Je kunt ervan uitgaan dat je PowerShell zal gebruiken bij je volgende opdracht. Aan de andere kant moet je wel rekening houden met het feit dat 53 procent van de Global 2000 bedrijven van plan zijn om in 2018 significante RPA investeringen te doen. 

NADEEL: Niet iedereen kan overweg met PowerShell

Zelfs als je graag van PowerShell gebruik wil blijven maken voor het vervullen van je behoeften met betrekking tot Microsoft automatisering, moet je jezelf afvragen wat er gebeurt als je je team moet uitbreiden. Als jouw organisatie afhankelijk is van PowerShell, dan ben je praktisch gedwongen om werknemers met PowerShell expertise in te huren. Als je slechts één scripting specialist in dienst hebt en hij of zij neemt ontslag, heb je dan iemand die je huidige PowerShell automatisering kan beheren?

Robotic Process Automation is ontworpen voor de zakelijke gebruiker. Je RPA platform zal nog steeds in staat zijn om scripts te draaien wanneer dat nodig of gewenst is, maar Joe van Administratie kan ook zijn weg vinden in een gestroomlijnde, geautomatiseerde workflow. Teamleden die geen scripting expertise hebben hoeven geen tijd te verspillen aan de meest simpele taken. 

NADEEL: Bedrijfsfuncties toevoegen is niet praktisch

Audit logs, foutenafhandeling, event-based triggers, veiligheidsvoorzieningen—dit zijn dingen die verwezenlijkt kunnen worden met PowerShell scripts, maar in werkelijkheid wordt dat meestal niet gedaan. Het kost veel tijd en een heleboel scripts om de robuuste verzameling van functies te creëren die je met Robotic Process Automation direct ‘out-of-the-box’ krijgt.

Als je team een chronisch gebrek aan tijd heeft (en laten we even eerlijk zijn, wie heeft dat tegenwoordig niet?) is Robotic Process Automation een betere manier om er zeker van te zijn dat je automatisering van bedrijfsklasse is. 

BONUS: Je kunt PowerShell én een RPA oplossing gebruiken

Goed nieuws! Je hoeft niet te kiezen tussen Robotic Process Automation en scripting. RPA software kan je bestaande PowerShell scripts draaien en deze voor je hele onderneming naadloos in je geautomatiseerde workflows integreren. 

Meer weten over de mogelijkheden van Robotic Process Automation en hoe deze software ook te combineren is met PowerShell? Neem dan contact met ons op!